Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

TRX

E-mail Nyomtatás

TRXA TRX egy hordozható, felfüggeszthető funkcionális tréning eszköz, mellyel az erőt, egyensúly-érzéket, hajlékonyságot, valamint az úgynevezett core izmok stabilitását egyaránt fejleszteni tudod. A TRX eszközzel és módszerrel végzett edzés, teljes testfeszítéssel végzett gyakorlatok sorát jelenti.

TRX történelem

A TRX az amerikai haditengerészet elit csapatától indult útjára, akik minden lehetőséget és pillanatot megragadtak, hogy testüket és fittségi állapotukat csúcsformában tartsák. Hol tengeralattjárókban, hol hajókon, kikötőkben, raktárakban kellett megfelelő körülményeket keresniük és találniuk a testedzésre. Ehhez, edzéseik hatékonnyá tételéhez fejlesztették ki a TRX-et. Természetesen a tesztelést is katonákon végezték, de rövid időn belül elterjedt az eszköz használata az amerikai fintesz szakemberek körében is.

 

TRX – a funkcionális tréning zászlóshajója

A TRX egy szuszpenziós tréningrendszer, amelynek lényege, hogy egy rugalmas szalagból készült felfüggesztett hevederrel használható ki a gravitáció különféle testpozíciókban, amelyekkel erődet, egyensúlyozási képességedet, hajlékonyságodat illetve a mély izom stabilitásodat fejlesztheted.

A saját testtel való edzés kiterjesztése minden mozgás alapja, és a kondi gépek helyett itt egyetlen eszköz is elegendő arra, hogy minden izomcsoportodat megmozgasd, összehangolt kinetikus lánc keretében.

Miért különleges a TRX?

Az eszköz rendkívül sokoldalú, mert egyszerre lehet fejleszteni erőt, állóképességet, hajlékonyságot, és koordinációt is. Mivel a gravitációval szemben a saját súlyoddal dolgozol így kíméli az ízületeket és a terhelés személyre szabott, így nőknek, férfiaknak egyaránt ajánlott.

Nagyjából több mint 300 gyakorlat végezhető el, de nyilván a variációk száma csak a fantázián múlik.
Természetes mozgás elemekkel dolgozol, ezért kíméli az ízületeket.

Milyen izomkra hat a TRX?

Célzottan a törzsizomzatra (hasfal, ágyék, mély hátizmok). A gyakorlatok során ezek az izomcsoportok folyamatosan terheltek. Persze lehet vele fekvőtámaszt is végezni így máris a mellizmokat tudjuk stimulálni vele. Miközben edzünk a gyakorlatok nagyobb intenzitása miatt pulzusunk is magasabb tartományban van, ezáltal az izmaink formálódása mellett a szív- és keringési rendszerünk is fejlődik.

A TRX tréningek általában kiscsoportos edzések, ami ötvözi a személyi edzés előnyeit és a csoport adta motivációt. Lehet végezni egyéni edzésként is testépítő edzés kiegészítésére is. Zsírégetés és izomfejlesztés egyszerre.

Hogyan működik a TRX?

A sportszert általában a plafonra, oldalfalkonzolra rögzítik, így mindig a gravitációval szemben fejthető ki erőhatást, a törzsizomzat folyamatos feszülése mellett.
A heveder tested méreteihez és a gyakorlat nehézségéhez viszonyítva könnyedén állítható, attól függően, hogy milyen testszöget szeretnél elérni, ezért a klasszikus metabolikus zsírégetés kiváló eszköze az erősítésben és alakformálásban.

A TRX-szel funkcionális mozgást végzel, ezek a mindennapi életből vett mozdulatok, mint a guggolás, a kitörés, az emelés, a rotáció, a fej fölé tolás, az oldalemelés, méghozzá aktív erőkifejtéssel. A tréning nem izolált, stabil és instabil felfüggesztési pontok vannak, az egyes gyakorlatoknál végig kell a törzsizmaidat dolgoztatnod. A gyakorlatokat 1 percig és szabályosan végzed, nagy intenzitással, kihívást jelentő súlyokkal. Mivel komplex erőgyakorlatokról van szó, így a keringési rendszert is nagy terhelés éri, tökéletesen fejlesztve az anaerobkapacitást.

A gyakorlatok között edzettségi állapotodtól függően kell pihenned, ha kezdő vagy, a lassabb pulzus megnyugvás miatt ez hosszabb idő lehet.
A tréning köredzésben, kisebb terheléssel, izomcsoportokra kombinált gyakorlatokkal, a végén hosszabb pihenővel is végezhető. Célszerű a fő mozgatóizmok szerint felépítened a gyakorlatok sorrendjét, az edzés intenzitásának fenntartása mellett az izomcsoportok praktikus terhelésével.

TRX program küzdősportolóknak

Az TRX-MAS edzésprogram a harcművészeti mozgásokhoz szükséges izomcsoportok megerősítését szolgálja. Az egészségmegőrzéstől, az általános küzdősport mozgásokon át, egészen a versenyzésig nyújthat segítséget a harcművészet gyakorlói számára. Az edzésprogram három részből áll:

1Alapozó gyakorlatok
A programot célszerű edzés végén elvégezni, kb. 20 perc alatt teljesíthető. Kezdőknek és versenyzőknek egyaránt ajánlott alapozó gyakorlatokat tartalmaz.

2Haladó gyakorlatok
Ezt a programot is edzés végén célszerű elvégezni. Haladó program, mely a küzdősportokhoz szükséges képességek mellett az állóképesség fejlesztésére is kiváló. Versenyre és övvizsgára készülőknek is ajánlott!

3Cardio gyakorlatok – állóképesség fejlesztéshez
Intenzív metabolikus kondicionáló edzés, kb. 30 - 35 percet vesz igénybe. Versenyzők felkészítéséhez kiváló állóképesség fejlesztő program.

Kiemelt szerepet kap minden küzdősportoló felkészülésben a sportág specifikus több dimenziós, proprioceptív gyorserő-állóképesség fejlesztés melyhez TRX kitűnő segítséget nyújt.