Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Blog

E-mail Nyomtatás

TEJ és KAKAÓ szerepe a folyadékpótlásban

 

Táplálkozás-élettani szempontból a tejnek kiemelt jelentősége van, mely elsősorban a magas fehérjetartalomnak és ezen belül is az aminosav-összetételnek köszönhető. Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a tejben lévő fehérje felszívódása rendkívül hatékony.

 

Tej és kakaó

Táplálkozás-élettani szempontból a tejnek kiemelt jelentősége van, mely elsősorban a magas fehérjetartalomnak és ezen belül is az aminosav-összetételnek köszönhető. Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a tejben lévő fehérje felszívódása rendkívül hatékony. Ebben szerepet játszik a tejcukortartalom (laktóz), a nátrium, kálium, magnézium, kalcium jelenléte is. Kiemelt a kalciumtartalma, melynek felszívódását a tej egyéb komponense biztosítja. A zsírban oldódó vitaminok - A, D, E - jelenléte mennyiségileg nem számottevő, a vízoldékony vitaminok közül a B12- és B2-vitamin érdemel említést. „A csökkentett zsírtartalmú tej az egyik legkedvezőbb összetételű tápláléka az embernek." - vallja Curtis Mettlin, a New York-i Roswell Park Cancer Institute epidemiológusa. Mindennek köszönhetően a tejfogyasztás hatására csökken a vérnyomás és a vérkoleszterinszint. Emellett a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is kitüntetett szerepet kap.

Beszéljünk egy kicsit bővebben a tej fehérjéiről, aminosavkészletéről. Mintegy 80 %-ban kazeint - vagyis tejfehérjét tartalmaz, 20 %-ban pedig egyéb polipeptidet, melyek között kiemelendő jelentőségűek az immunglobulinok. A tej teljes energiatartalmának 20-28 %-át képezik. A kazokinin és laktokinin nevű fehérje alkotórészeknek köszönhető a vérnyomáscsökkentő hatás.

Sportélettani szempontból nagyon lényeges megemlíteni az elágazó láncú aminosavak (BCAA) jelenlétét, mivel sportolás hatására jelentősen csökken a szervezet BCAA tartalma - egyes feltételezések szerint a fáradtság kialakulását idézi elő -, ezért az izomregeneráció érdekében rendkívül fontos az izommunka során elvesztett BCAA pótlása.

Ha megvizsgáljuk, hogy mennyiben különbözik egy pohár tej és egy pohár instant kakaóporból készített kakaó, akkor azt találjuk, hogy a kakaó energia- és szénhidráttartalma magasabb, emellett arányaiban kevesebb zsírt és fehérjét tartalmaz. Mindkettő a vitaminok és ásványi anyagok széles repertoárját felöleli, melyek közül a kálium és kalcium emelkedik ki. Nátriumtartalmánál fogva segít a folyadéktartalom felszívódásában. Bármennyire különös, de a kakaó szénhidrát- és sóösszetétele nagyon hasonlít a folyadékpótlásra alkalmazott izotóniás ital összetételéhez, mely tulajdonsága segít a folyadék szervezetbeli felszívódásában. Magas szénhidráttartalma, optimális aminosavkészlete és a kevés zsiradék méltán emeli a kakaót a szénhidrátfeltöltő folyadékok piedesztáljára.

Köztudott, hogy a sportteljesítményt a szervezet glikogénraktárainak feltöltöttsége limitálja. Szénhidrát hiányában az állóképességi teljesítmény jelentősen csökken. Az edzés utáni glikogén-reszintézis (újraképződés) akkor a leggyorsabb, ha edzés, ill. verseny után fél-egy órán belül megkezdődik és befejeződik a szénhidrátok pótlása. Bizonyítottá vált, hogy a szénhidrátpótlás 2 órán át történő késleltetése felére csökkenti a glikogén-újraképződést. Ahhoz, hogy maximálisan sikerüljön a szénhidrátraktárak feltöltése, 50-75g szénhidrátot kell elfogyasztani az edzést, ill. versenyt követő fél-háromnegyed órán belül (American College of Sports Medicine, 2000), valamint óránként 1,2-1,5g/ tskg szénhidrátbevitelt kell biztosítani edzést követően néhány órán keresztül (Ivy, 1998). Fehérje együttes adásával a glikogén-reszintézis üteme felgyorsul különösen akkor, ha a szénhidrát/ fehérje arány = 4/1 (Ivy, 2001). Számos olyan sportital kapható, amely a szénhidátraktárak újratöltésére, ill. folyadékpótlásra szolgál. Ez utóbbi jóval kevesebb szénhidrátot hordoz, viszont elektrolittartalmánál fogva jóval hatékonyabban képes felszívódni, mint a víz (Pascoe, 1993).

A kakaó összetétele szinte teljesen megegyezik a legtöbb szénhidrátital komponenseinek arányaival, ezért az utóbbi 5-10 évben számos kutatást végeztek a kakaó vs. szénhidrátital hatásainak összehasonlításával kapcsolatosan.

Karp és munkatársainak vizsgálatában (2006) kilenc országúti kerékpáros vett részt. A sportolók először szénhidrátmegvonásos (glikogéndepléciós), váltakozó intenzitású (intervall típusú) terhelést kaptak, mely a következőkkel volt jellemezhető: 2 percen keresztül a maximális pulzusszám 90 %-án kerékpároztak, melyet 2 perc csökkentett intenzitású terhelési lépcső követett a maximális pulzusszám 50 %-án. A kerékpárosoknak eztán fokozatosan kellett emelni az intenzitást addig a pedálsebességig, amit már nem tudtak tartani. Ekkor az intenzitást a maximális pulzusszám 80-90 %-ára csökkentették, majd a terhelés addig folytatódott, ameddig tartani tudták a sebességet. Ekkor ismét 10 %-kal csökkentették az intenzitást 80-70 %-os, majd 60 %-os, majd 2 perc elteltével 50 %-os maximális pulzustartományra. A terhelés akkor ért véget, amikor a sportoló már nem tudta a standard sebességet tartani az 50 %-os maximális pulzustartomány mellett.

A glikogéndepléciós terhelés végeztével azonnal megkezdődött a szénhidrátfeltöltés, amely a következőképpen zajlott: Három egyforma külsejű ital közül kellett egyfélét választani, melynek tartalmát nem ismerték a sportolók. Az egyik üvegben kakaó, a másikban szénhidrátital, a harmadikban folyadékpótlásra alkalmazott izotóniás ital volt. A regenerációs periódus két órán keresztül tartott, mely alatt vizet lehetett fogyasztani a kívánt mennyiségben, jóllehet az étkezés nem volt engedélyezett. Négy óra pihenő elteltével ismételt terhelésre került sor, kissé megváltoztatott protokoll szerint. A maximális pulzusszám 70 %-án kellett a kerékpárosoknak dolgozni az előző terhelésben tartott pedálkadencia eléréséig, majd az ellenállást változtatták, és folyamatosan regisztrálták a pedálsebességet, pulzusszámot, vértejsavszintet és a szubjektív fáradás mértékét (Borg skála, 1998). Az eredmények szerint a kakaót és izotóniás italt fogyasztó kerékpárosok lényegesen (szignifikánsan) magasabb teljesítményt értek el és később fáradtak el, mint a szénhidrátitalt fogyasztók. A kakaót fogyasztók 49 %-kal hosszabb ideig tudtak kerékpározni és 53 %-nak nagyobb összteljesítményt értek el, mint a szénhidrátitalt fogyasztók.

Számos egyéb tanulmány húzza alá a kakaó zsírtartalmának relevanciáját, mivel a magasabb zsírtartalom emésztési panaszokat okoz következményes teljesítményromlással, és a fáradás gyorsabb bekövetkeztével. Mivel a megfelelő regenerációhoz nélkülözhetetlen az elvesztett folyadék és a lemerült szénhidrátraktárak pótlása, ezért olyan italra van szükség, amely mindkét kívánalomnak eleget tud tenni. A fentiekben ismertetett vizsgálat bebizonyította, hogy az alacsony zsírtartalmú csokoládés tej eleget tud tenni a folyadék és szénhidrát együttes pótlásának. Mindezek mellett még egy harmadik, a teljesítményt kedvezően befolyásoló tulajdonsággal is jellemezhető, amely a kakaó stimuláns - éberségi szintet fokozó - hatásával írható le

 

forrás: Sportorvos.hu

 

Fodor Zoli búcsúja

E-mail Nyomtatás

Fodor ZoltánPár hete már hallani lehetett hogy Fodor Zoltán a Ferencváros olimpiai ezüstérmes birkózója fontos bejelentésre készül. Január 18-án pedig már a Szövetség weboldalán került publikálásra a hír, Zoli gerincsérülése miatt visszavonul. S hogy minden milyen gyorsan történik a mai világban, arra jellemző, hogy 21-én az M1 TeleSportjában mindez megerősítésre került az érintettől.

Zoli 2007-ben, 22 évesen vett részt először világversenyen, ekkor az Azerbajdzsánban megrendezett birkózótornán a 8. helyen végzett. Egy évre rá meglepte az egész világot, hiszen 84 kg-ban a világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, többszörös világkupagyőztes török Nazmi Avluca legyőzésével döntőbe került. Az arany mérkőzésen fél percen múlt Zoli sikere, szoros küzdelemben az olasz Andrea Minguzzi utolsó akciójával legyőzte, így Fodzsi ezüstérmet szerzett.

Bővebben...

Sportsérülések a fókuszban

E-mail Nyomtatás

Az utóbbi időben több fórumon is előtérbe kerültek a sportsérülések, azok diagnosztizálása és kezelése. Bár a téma nem kellemes, de örömteli, hogy egyre több edző és versenyző érdeklődik utána, és próbálja a megszerzett információkat a mindennapokban hasznosítani.

ortopéd-traumatológusEbben nagyon nagy segítséget nyújt Dr. Molnár Szabolcs ortopéd-traumatológus, aki nem csak szakmai publikációival, cikkeivel és tanácsadásával támogatja a hozzá forduló birkózókat, hanem aktívan részt vesz kezelésükben is.

Doktor úr novemberben egy nagyon jó hangulatú, közvetlen hangvételű előadást tartott birkózóink és edzőik számára a Magyar Sportok Házában, amely videóját itt tekinthetitek meg.

Kérdés, vagy probléma esetén keressétek rajtunk keresztül, vagy közvetlenül a Facebook-on, biztos, hogy kielégítő válaszokat kaptok!

Felhívás!

E-mail Nyomtatás

Szakkay Attila a Budapesti Spartacus birkózóinak szakosztályvezetője két éve hunyt el. Özvegye, Szakkay Zsuzsanna egy felkéréssel fordult a birkózó család felé, amelyet közzéteszünk:

Egykori és mai BIRKÓZÓINK felé szeretnék kéréssel fordulni!

Egy pár kedves Barátom, Ismerőseim segítségével létre szeretnénk hozni az I. BIRKÓZÓINK EMLÉKÉRE Emlékestet, egy közös gondolkodás, emlékezés, szeretettel teli találkozás keretében. Kérlek Benneteket, hogy akik a környezetükben, Baráti körükben, Ismerősei körében már csak emlékezni tud az egykori Bajnokainkra, Sportolóinkra, legyen a segítségünkre egy névsor összeállításában. A nevek mellé, a családtagok elérhetőségére is szükségem lenne. Mielőbbi reagálásotokra nagyon számítok és köszönök szépen minden figyelmet, energiát amivel támogatjátok ezt a szép és nemes célt.

Elérhetőségem: +36 30 477-4881 este 20h után.

Köszönettel és üdvözlettel: Szakkay A. Zsuzsanna

Vitaminok - és amit tudnod kell róluk

E-mail Nyomtatás

A vitaminok olyan energiát nem szolgáltató szerves anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet fontos élettani folyamatainak fenntartásához. Az emberi test legtöbbjüket nem képes előállítani, így táplálékkal kell bevinnünk ezeket. Kis mennyiségben van szükségünk rájuk ez általában néhány mikrogrammnyi vagy milligrammnyi mennyiség. Vitaminban hiányos táplálkozáskor kóros tünetek alakulhatnak ki, enyhe esetben vitaminszegénység, súlyos esetben vitaminhiány alakul ki. A vitaminok túlzott bevitele is káros lehet. Vegyes táplálkozás mellett általában fedezni tudjuk a szükségletünket. Arra kell törekedni, hogy a fokozott igényt is vitaminokban gazdag táplálékokkal fedezzük és ne vitaminkészítményekkel.

Bővebben...

1. oldal / 6

You are here B L O G címlap