Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Mikrotápanyagok

Béta-glükán

E-mail Nyomtatás

Mi is a béta-glükán?

A béta-glükán a természetben is előforduló poliszacharid; több altípusát különítik el, attól függően, hogy hány szénatom kapcsolódik a molekulához. Gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóelemei. Oldható és oldhatatlan formában egyaránt létezik: az oldhatatlan béta-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitással rendelkezik, mint az oldható.

Bővebben...

Béta-karotin

E-mail Nyomtatás

Mi is a béta-karotin?

A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható (ennek névadója is), alapja az úgynevezett izoprénváz. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik, amit a szevezet hasznosítani tud.
A karotinoidokat már a XIX. században sikerült elkülöníteni és az 1950-es évek óta állítják elő őket élelmiszer színezékek előállítására.

Bővebben...

Ginzeng

E-mail Nyomtatás

Mi is a ginzeng?

A ginzeng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, de néhol vadon is előfordul. Magassága 40-60 cm közötti, de az 1 métert is elérheti. Egyenes szárának színe vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkéből álló összetett levél. Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek.

Bővebben...

Glükozamin

E-mail Nyomtatás

Mi is a glükozamin?

A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal. A rovarok páncélját alkotó kitin tulajdonképpen polimer (rendkívül sok összekapcsolódott molekula) glükozamin.

Bővebben...

L-karnitin

E-mail Nyomtatás

Mi is az L-karnitin?

Az L-karnitin (4-N-trimetil-hidroxi-vajsav) egy aminosavszármazék, az emberi szervezet által is elállított, természetes anyag. Az L-karnitint több mint 100 éve fedezték fel, ekkor izolálták először izomból és igazolták az izomsejtek működésére gyakorolt hatását. Azóta számos egyéb élettanilag igen fontos hatását mutatták ki a kutatók, így pl. az idegrendszer és a szívizom megfelel működésének fenntartásában játszott nélkülözhetetlen szerepét.

Bővebben...

1. oldal / 2

You are here B L O G címlap Étrendkiegészítés Mikrotápanyagok