Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Húzódások, zúzódások kezelése

E-mail Nyomtatás

húzódásIzomsérülések esetén az izmokat ért mechanikai hatás miatt azok szerkezete károsodik, esetleg nyílt seb is keletkezhet. A sérülés mértékétől függően, az izom mozgatása nehézkessé válhat, de akár az is előfordulhat, hogy a sérült nem képes mozgatni az adott végtagot. A szervezet próbálja orvosolni a károsodást, ezért jelentkezik duzzanat a sérülés helyén, az érintett terület begyulladhat, vagy reumás fájdalom jelentkezhet.

Húzódások esetén, az izmok a túlzott megterhelés hatására tartósan összehúzódnak, görcsbe rándulnak, mely fájdalmasabb, mint egy egyszerű izomláz. Izommerevség és gyulladás a tünete.

 

Zúzódáskor valamely testrész vagy izomzat tompa eszközzel vagy erővel való behatás miatt sérül meg, mely oly nagy nyomással jár, hogy annak szerkezete szétroncsolódik. Ekkor is a duzzanat keletkezik, sebbel vagy anélkül, és akár mélyebb sérülésekkel is járhat.

A gyulladás kezelése: pihentetés, gyulladásgátló kenőcsök

Bármely károsodást is akarjuk kezelni, elsődleges fontosságú a sérült rész kímélése, a pihenés, felpolcolás és a fáslizás. A borogatás is hatásos lehet, ekkor a duzzadt végtagra hideg borogatás ajánlott, amely segít lehúzni a duzzanatot, majd a lelohadás után meleg vizes borogatást célszerű alkalmazni.

A pihenés pár napnál tovább ne tartson, ugyanis ha túl sokáig nem mozgatják az izmot, akkor a mozgáshiány miatt, nem megfelelően épül újjá a szerkezete. Mivel az izomsérülések gyulladásos fájdalommal járnak, ezért kezelésükre nem-szteroid gyulladásgátló hatású kenőcsöket, krémeket alkalmazhatunk, melyek szinte mind recept nélkül kaphatók a patikákban.

Általánosságban meg kell jegyezni, hogy ilyen kenőcsök, gélek alkalmazásakor nem szabad zárt kötést tenni a kezelt felületre.

Semmilyen fedő-, illetve párakötéssel nem használható, mivel ilyenkor a szokásosnál nagyobb mennyiségű hatóanyag juthat be a keringésbe, ami szisztémás mellékhatások (hányinger, emésztési zavar, gyomor-, illetve hasi fájdalom) nagyobb kockázatával járhat. Ezek a kenőcsök nem alkalmazhatók szemen, szem környékén, nyílt sebeken, nyálkahártyán sem.

Alkalmazás után pedig kezet kell mosni, hogy onnan ne szívódjon fel a hatóanyag.

Mellékhatásként fényérzékenység is keletkezhet

Több készítmény hatóanyaga fényérzékenységet okozhat, ezért a kezelés időtartama alatt és az azt követő két hétben nem ajánlott a napozás, szoláriumozás. Ritka esetben allergiás reakciót váltanak ki a bőrön, mely viszketéssel, égő érzéssel járhat. Ha ezt tapasztaljuk, hagyjuk abba az alkalmazását, és válasszunk másik gyógyszert.

Amennyiben nem elegendő a hatásuk vagy nagy területet kellene bekenni velük a kiterjedt fájdalom miatt, akkor érdemes tablettára áttérni, és felkeresni a kezelőorvosunkat vagy egy reumatológus szakorvost.

Zúzódások kezelése gyógynövényi kivonatokkal

Zúzódásokat kezelhetünk gyógynövényi kivonatokat tartalmazó kenőcsökkel is. Ilyen esetben a leggyakrabban alkalmazott gyógynövény az árnika, mely kiválóan alkalmas a zúzódások következtében kialakuló véraláfutások gyógyítására. Különböző anyagokat tartalmaz, melyek meggátolják a vérlemezkék összecsapódását és a szövetek gyulladását. Árnika tartalmú kenőccsel naponta 3 alkalommal kell bekenni a sérült részt.

Nem használható szem, száj és nyílt sebek környékén, és 3 évesnél fiatalabb gyermekeknél sem alkalmazható. Egyesek érzékenyek lehetnek rá, náluk bőrgyulladást válthat ki. Más gyógynövények kivonatát tartalmazó szerek is hatásosak lehetnek a húzódások, zúzódások és egyéb izomsérülések kezelésére, mint például a fekete nadálytő, a varázsmogyoró, a vadgesztenye.

Ezeket külsőleg alkalmazva csökkenthetők a tünetek. Ezzel szemben az ananász elfogyasztva hozza meg jótékony hatását, ugyanis a benne lévő bromelin enzim fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, serkenti a vérkeringést, és csökkenti a duzzanatot is.

Bőrfertőtlenítő szerek

Kisebb horzsolásokkal, vágással járó sérülések esetén, bőrfertőtlenítő hatású szerrel is be kell kenni az érintett felületet, nehogy elfertőződjön. A legtermészetesebb hatású szer a patikákban kapható 3 százalékosos hidrogénperoxid-oldat, mely a sebbel érintkezve elbomlik. A belőle felszabaduló oxigén-gáz a mélyebb szöveti területekben is tisztítja a sebet. A sebre öntve fertőtlenít, bontja az elhalt szövettörmeléket, ezáltal szagtalanítja és tisztítja a sebet. A felszabaduló oxigéngáz elzárja a kis ereket, így csökkenti a vérzést, elősegíti a véralvadást.

Egyéb hatóanyagú sebtisztítók is csökkentik a fertőzésveszélyt, mint például a klór vagy jódtartalmú szerek. Ha a sérüléskor földdel vagy egyéb piszkos tárggyal érintkezett a seb, érdemes orvoshoz fordulni egy tetanusz oltásért. Amennyiben az eddigi kezelések hatására pár napon belül nem enyhülnek, vagy még rosszabbodnak a tünetek, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Tanácsos ezt tenni a sérülés után azonnal nagyobb nyílt sebek, törés esetén, vagy ha a sérült részt nem tudjuk mozgatni.

Forrás: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész)

 

Izomsérülések gyógytornász szemmel

Az ízületeket mozgató harántcsíkolt izmok sérülései a sportsérülések 30-40%-át képezik. A leggyakoribb izomsérülések: zúzódás, rándulás, húzódást és a szakadás.

Az izomhúzódás külső erőbehatásra történik, direkt trauma, ütés hatására, amikor az izom a csonthoz nyomódik. Ilyenkor, az izomrostok között létrejött vérömleny és a nagy fájdalom akadályozza a mozgást.

Az izomhúzódásnál és izomszakadásnál a sérülés nem közvetlen külső fizikai erőbehatásra jön létre, hanem akkor alakul ki, amikor az izom teljesítőképessége kisebb, mint az igénybevétel mértéke. Ilyen pl. egy hirtelen, gyors mozdulat következtében az izomzatban olyan mértékű túlfeszülés jön létre, amely az izomrostok sérüléséhez vezethet. A részleges vagy teljes izom szakadás általában túlnyújtás, illetve túlterhelés következménye.

A rándulást és az izomszakadást is leggyakrabban a bemelegítetlen, vagy a kifáradt izmok okozzák. A merev, fáradt izmok, sérülékenyek. Részleges izomszakadás vagy súlyosabb esetben teljes szakadás esetén hematóma (vérömleny) alakul ki, heves fájdalom jelentkezik, és erősen korlátozottá válik a mozgás. A vérömleny megjelenése napokat késhet, sőt a gravitáció miatt a végtagon a sérülésnél lejjebb helyezkedhet el. Teljes szakadásnál a mozgás egyáltalán nem kivitelezhető.  Ezekben az esetekben fontos az azonnali rögzítés, felpolcolás, jegelés, tehermentesítés és szakorvosi segítség.

Az izomsérülések gyógyulási ideje nagyon lassú, a rehabilitációhoz érdemes szakember (gyógytornász) segítségét igénybe venni.  A sérült testrészre ráedzeni szigorúan tilos!
A gyógytorna, a mozgásterjedelem helyreállítása illetve a sérült vázizom sikeres gyógyulása szempontjából nélkülözhetetlen. A korai mobilizálást, követi a funkcionális rehabilitáció, passzív és aktív stretching, és a normál izomerő fokozatos visszaállítása.

A személyre szabott, professzionális rehabilitáció során a gyógytorna gyakorlatokat a gyógytornász, a fokozatosság elvét követve, a fájdalom mértékét figyelembe véve adagolja

 • statikus gyakorlatok terhelés nélkül,
 • statikus gyakorlatok kis terheléssel,
 • korlátozott, dinamikus izomerősítés óvatosan, fájdalomküszöbig
 • dinamikus gyakorlatok, növekvő terheléssel,
 • statikus, dinamikus nyújtógyakorlatok

Az izomsérülések rizikója csökkenthető:

 • megfelelő kondícióval,
 • sport előtti bemelegítéssel illetve levezetéssel,
 • megfelelő mennyiségű és minőségű nyújtógyakorlatok végzésével,
 • túlterhelés elkerülésével,
 • agresszív rehabilitáció kerülésével

Sokszor, levezetésre nem marad idő, vagy nem fordítunk rá kellő figyelmet, pedig minimum 5-10 perces levezetésre is szüksége van az izmoknak, sőt az egész szervezetnek. Az aerob anyagcsere révén szabadgyökök, az anaerob anyagcsere révén pedig tejsav szabadul fel az izmokban, ami másnap izomlázat okoz.

Írta: Székely Réka

You are here B L O G címlap Sportorvos Húzódások, zúzódások kezelése