Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Nem titkos Bakanek doktor receptje

E-mail Nyomtatás

dr.Bakanek GyörgyEredetileg a „csodás recept” kifejezést akartam használni az írás címében. A dr. Bakanek Györggyel folytatott beszélgetések azonban meggyőztek: ő „csak” receptet ad a sportolónak. A csodát abból önmagának kell megteremtenie.

A doktor mixturájában megtalálható sok minden: teljesítmény-lélektan, életmód, táplálkozás-tudomány. Az írást különösen ajánlom fiatal sportolóknak, az őket felkészítő szakembereknek és a szülőknek a figyelmébe.

A doktor szeptemberben, eleget téve Tar Mihály meghívásának, azzal kezdte az előadását Érden, a helyi Spartacus birkózóinál, hogy a sportoló gyakran ugyanazt mondja az orvosának, mint a betegek: „Doktor úr, adjon valamit!” Ő azonban gyógyszerhez csakis akkor hajlandó nyúlni, ha az elkerülhetetlen. Abban segít, hogy a sportoló a gondolkodásával és az életmódjával saját maga teremtse meg magának azt a pluszt, amely a teljesítményét javítja.

A négy legfontosabb terület, amelyet az előadásában érintett:

  • a motiváltság (gondolkodásmód),
  • a táplálkozás,
  • a kiegészítő mozgások és
  • a táplálék-kiegészítők.

Dr. Bakanek György tavaly május óta látja el a birkózó-válogatott mellett a keretorvosi teendőket. Most, amikor a munkájáról beszélgetünk, azt mondja, új szemléletet képvisel a magyar sportorvoslásban: rendszerben gondolkodik. Erre utalnak a kulcsszavai is. Komplexitás, vagyis a sportoló testének és lelkének együttes karban tartása. Individualitás, vagyis az egyénre, a személyiségének az egyediségére kell építeni. Projektszemlélet, vagyis átfogó és tudatos tervezés – például azért, hogy megóvjuk a fiatalokat a nagy terhelés ártalmaitól; ezért a legkorszerűbb módszerekkel és műszerekkel szükséges nyomon követni a fejlődésüket.

Bakanek doktor természetesen ellátja a mindennapi sportorvosi feladatokat is, tehát gondoskodik a sérülések ellátásáról és a rehabilitációról; ha kell, vizsgálatokat, szakorvosi konzíliumokat szervez, állandó, telefonos szaktanácsadással áll rendelkezésre. De ennél sokkal többet is tesz. A hatása érzékelhető volt a válogatott szép Európa-bajnoki szereplésében is, látszott a versenyzőkön a többlet. Érthetően a szakágvezetők is értékelik a doktor személyiségének és módszerének a kedvező hatását.

Szerteágazó tevékenységének teljes feltérképezése legfeljebb könyvben lenne lehetséges. Ebben az írásban a hétköznapoknak szóló üzeneteket próbálom kiemelni, elsősorban fiatal versenyzők, a velük dolgozó szakemberek és – nem utolsósorban – a szülők figyelmébe ajánlva.

Dr. Bakanek György többször tartott tájékoztatást a keretben a helyes étrendről, a súlytartás és fogyasztás alapelveiről, az étrend-kiegészítés filozófiájáról és a doppingolás elkerülésének a lehetőségeiről. Alapszabályként sikerült lefektetni, hogy az edző, illetve a sportorvos tudta nélkül senki sem szedhet semmilyen gyógyszert, illetve táplálék-kiegészítőt. Kialakították az étrend-kiegészítés alapelveit. Ez általános, illetve speciális, egyéni szükségleteket fedező palettát takar.

És akkor itt mindjárt jöjjön néhány fontos üzenet a birkózótársadalomnak, meg általában a sporttársadalomnak (és a hétköznapi embernek is)! A táplálkozásban a sportoló szervezetének négy fő ellensége van:

  • a közönséges só (nátrium-klorid),
  • a kristálycukor,
  • a finom, fehér liszt és
  • a szénsavas üdítő.

Az ízeket nem kell nélkülözni, ha az ember a zöldségekre építi a táplálkozását, mert rendkívül finoman és változatosan lehet elkészíteni azokat. Az öt-plusz-kettes megoldás híve: ha a sportoló öt napon át egészséges ételeket fogyaszt visszafogottan, akkor kettőn kicsit akár ki is engedhet. A nagy fogyásokat úgy lehet a legjobban megelőzni, ha a birkózó a felkészülési időszakban a versenysúlyát plusz annak az öt százalékát nyomja. Tehát egy 74 kilós edzősúlya a 78-at ne haladja meg. A testsúlyőrző, egészséges táplálkozás ebben segített szemmel láthatóan is Lőrincz Tamásnak, Bácsi Péternek.

Az általános étrend-kiegészítés keretében folyamatos salaktalanítás, májvédelem, lúgosítás folyik, probiózis (az emberi szervezet számára jótékony mikroorganizmusok bevitele) és isotóniás folyadék biztosítása szerepel. A gyorsan felszívódó energiapótlás és regeneráció elősegítése ugyanis a sportoló számára létkérdés. Az ásványi anyag és vitamin pótlása ugyancsak rendkívül fontos.

Bakanek doktor, amint arra már utaltam, fontosnak tartja a mentális felkészítést, a személyiségfejlesztést is. Ennek egyik érdekes és rendkívül hatásos formája Brian Tracy méltán világhírűvé vált teljesítmény-lélektani módszere. Doktorunk 1997-ben, még egy vagyonért, maga is elvégezte a Tracy-féle tanfolyamot. Most a Perfekt-Power Kft. segítségével a válogatott keret tizenhét tagja tette meg ugyanazt.

A szakágvezetők, mert ők is elvégezték, kedvező hatásról számoltak be. Tracy Maximális teljesítmény című könyvének az ajánlása szinte mindent elmond: rejtett erőink mozgósítása a siker érdekében, módszerek és technikák bevált rendszere, sikertechnikák és személyes teljesítménynövelési módszerek…

Gulyás István szakágvezető szerint ez a módszer átrendezi az ember gondolatait. Tudatosabban határozza meg a céljait, felkészül a nehéz helyzetek feldolgozására, ösztönzést kap önbecsülésre és a személyi kapcsolatok rendezésére. Többlet erőt, magabiztosságot nyújtanak a kommunikációs, szituációs gyakorlatok. Ami a legfontosabb: érzik ezt a versenyzők is.

Ennyit lestünk le Bakanek doktor receptjéről. Szándéka és meggyőződése szerint sikeres olimpiai szerepléshez segíti vele a birkózóinkat, a jövő bajnokainak pedig irányt szabhat, orientációt adhat.

Forrás: utanpotlassport.hu

You are here B L O G címlap Sportorvos Nem titkos Bakanek doktor receptje