Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Szénsavas üdítők és energiaitalok káros hatásai

E-mail Nyomtatás

Szénsavas üditők, energiaitalok? Dobd el őket!Az energia italok piacát jelenleg olyan termékek uralják, amelyek elsősorban koffeint, cukrot és még számtalan káros anyagot tartalmaznak.

Rövid időre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza.Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak.

A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerűen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül. Sokszor olyankor folyamodunk hozzájuk, amikor már eleve is kimerülőben vannak készleteink, és ezzel hosszútávon, nem hogy javítanánk, de egyértelműen rontunk a helyzeten, aláásva ezzel saját egészségünk alapjait!

Olyan ez, mint amikor egy kályhában kimerülőben kezd lenni a tűz. Ha rányitjuk az ajtót, kicsit több levegőhöz jut, és így átmenetileg fellángol, mint ahogyan mi is kétség kívül szárnyra kapunk átmenetileg egy hagyományos energiaital fogyasztása esetén. De mint ahogyan a kályhában is, ha nem rakunk fát utánpótlásként a levegő rányitása mellett, jóval hamarabb ki fog merülni a tűz - ugyanúgy saját szervezetünk is csak kimerül hosszú távon, ha nem pótoljuk tápanyag készleteinket belső tüzünk pörgetése mellett!

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik több mint tíz éve vizsgálják a koffein élettani hatásait, nemrég terjedelmes összefoglaló cikket tettek közzé, amelyben az energiaitalok fogyasztása miatt esetlegesen bekövetkező koffein túladagolásra hívják fel a figyelmet. A vizsgált energiaitalok egyike nagyjából hétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze erős kávé, az egyik hazánkban is kapható márka pedig a kávéban található mennyiség nagyjából négyszeresét. A hazai forgalmazásban szereplő energiaitalok mindegyikén feltüntetik a pontos koffein- tartalmat, de nem mindegyiken szerepel a figyelmeztetés azzal kapcsolatban, hogy kiknek nem ajánlott a termék fogyasztása.

Az energiaitalok piaca - a túlzott fogyasztásból bekövetkező elhalálozások ellenére - az utóbbi időben jelentős fellendülést mutatott világszerte, ami jogosnak tűnő aggodalmakat váltott ki az orvosok és egészségügyi szakemberek egy részéből: ennek oka, hogy egyes országokban sem a pontos koffeintartalmat, sem pedig a koffein túladagolás veszélyeit nem kötelező feltüntetni az energiaitalok címkéin. A fogyasztók nem megfelelő tájékoztatása különösen a fiatalabb, tizenéves generációt teszi ki a koffein túladagolás veszélyének, ami erős hányingerrel és hányással, remegéssel, mellkasi fájdalommal, felgyorsult pulzussal, nyugtalansággal, álmatlansággal, esetenként pedig pánikrohamokkal járhat együtt - írják a kutatók.

Egy másik orvosi lapban megjelenő publikáció társszerzője, Dr. Steven E. Lipshultz szerint a nagy mennyiségű koffeint tartalmazó italok különösen veszélyesek lehetnek a szívrendellenességekben, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) vagy más testi és érzelmi zavarokban szenvedő gyermekekre. "Ezek a termékek rendkívül szabályozatlanok, és semmiféle terápiás előnnyel nem rendelkeznek" - állítja Lipshultz, a Miami Egyetem gyermekgyógyászati tanszékének vezetője.
A felmérésekből az derül ki, hogy az amerikai kamaszok és a fiatalok 30-50 százaléka fogyaszt energiaitalokat az ezekkel kapcsolatos figyelmeztetések ellenére. Sokan alkohollal is keverik az energiaitalokat, ami még tovább erősítheti káros hatásait. A tanulmány szerzői szerint azonban ezek az italok még alkohol nélkül is kockázatosak lehetnek. Először is nem határozták meg az energiaitalok biztonságos szintjét a gyermekek számára. Egy doboz energiaital az egy csésze kávéban lévő koffeinmennyiség többszörösét is tartalmazhatja. A gyártók ráadásul cukrot, gyógynövényi kiegészítőket és más anyagokat is hozzáadnak termékeikhez, melyek hatásairól még nem készültek alapos tudományos vizsgálatok.

Lipshultz szerint egy doboz energiaital néhány csészényi kávénak megfelelő koffeint tartalmaz, az energiaitalt azonban másképp fogyasztják. Míg általában nem iszunk meg közvetlenül egymás után több csésze kávét, az üdítőitalokat intenzív testmozgás után, tanulás közben, behűtve, gyorsan isszák meg. A hiperaktivitásban és szívbetegségben szenvedő gyerekeken kívül az energiaitalok olyan fiatalokra is veszélyesek lehetnek, akik cukorbetegségben, epilepsziában és pszichológiai rendellenességekben szenvednek. Lipshultz úgy véli, hogy a gyermekorvosoknak és a közvéleménynek tisztában kell lennie az energiaitalok lehetséges káros hatásaival, különösen a legsebezhetőbb népességet illetően.

A szénsavas "ücsik" sem jobbak!

Azok a tinédzserek, akik sok szénsavas üdítőt fogyasztanak, hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre is - derült ki egy másik kutatás eredményeiből. Bár a tanulmány szerzői is elismerik, hogy az üdítők nem közvetlen kiváltói az agresszív viselkedésnek, a magas cukor-és koffeintartalmuk azonban hozzájárulhat az ilyen magatartáshoz. "A szénsavas italok túlzott fogyasztása amolyan piros zászlóként jelezhetik számunkra, hogy valami baj van" - magyarázta a kutatás vezetője, Sara Solnick, a burlington-i Vermont Egyetemről.

Egy másik kutatás szerint, a napi több mint egyszeri szénsavas üdítőital fogyasztás megnövelte a káros anyagcsere-elváltozások és a metabolikus szindróma gyakoriságát a középkorú lakosság között. Dr. Ramachandran Vasan (Bostoni Orvosi Egyetem) – a vizsgálat vezetője – szerint „a legmeghökkentőbb az volt számunkra, hogy a tanulmány szerint az eredményt nem befolyásolta, hogy hagyományos, vagy light üdítőitalról volt szó. A metabolikus szindróma rizikójának növekedése mindkét típusú üdítő esetén megfigyelhető volt”. A vizsgálat bizonyította, hogy az üdítőfogyasztás összefügg az elhízással, és a cukorbetegség rizikójának növekedésével is.

A kísérletben több mint 6000 személy vett részt. Vizsgálták az üdítőfogyasztást és a metabolikus szindróma kifejlődésének gyakoriságát. A metabolikus szindrómát a következő rizikófaktorok közül legalább három vagy több megléte definiálta: megnövekedett haskörfogat, magas vérnyomás, emelkedett triglicerid szint, csökkent HDL- koleszterin szint, emelkedett éholmi vércukorszint.

Az adatok elemzését követően azt találták, hogy azok esetében, akik üdítőital fogyasztása naponta egynél többszöri volt, 48%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki metabolikus szindróma, mint akiknek fogyasztása ennél kisebb mértékű volt. Akiknek a vizsgálat kezdetén nem volt metabolikus szindrómájuk, azokban is 44%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki egyszerre négy az öt kritérium közül, a fenti fogyasztási gyakoriság esetén.

A résztvevők egy kisebb csoportjában – ahol az üdítők típusa is ismert volt – azt találták, hogy az egy vagy többszöri napi üdítőfogyasztás light üdítő esetén 53%-kal, hagyományos üdítő esetén 62%-kal növelte meg a frissen kialakuló metabolikus szindróma rizikóját. Dr Ramachandran Vasan szerint „a light üdítőkkel kapcsolatos eredmény nem meglepő, annak ellenére, hogy azokban nincs kalória, mivel azok kedvezőtlen hatását (súlygyarapodás, magas vérnyomás) korábban gyerekeken végzett tanulmányok is kimutatták”.

„Azon személyek, akik üdítőt fogyasztanak, kalóriadúsabban is étkeznek, több telített és transz-zsírt, kevesebb élelmi rostot fogyasztanak”.

A vizsgálat részletei

  • A tanulmány fő vázát 5124 résztvevő alkotta. Tőlük átlagosan 4 évente megkérdezték életmódbeli szokásaikat és üdítőfogyasztásuk mértékét 1987 és 2001 között. Azokat, akik legalább két egymást követő vizsgálatban részt vettek, bevették a tanulmányba. Akiknek eleve volt metabolikus szindrómájuk, azokat kizárták a vizsgálatból.
  • A vizsgálat fő célja az üdítőfogyasztás és a metabolikus szindróma kifejlődésének kapcsolata volt. A metabolikus szindrómát az alábbiak közül három faktor megléte jelentette: megnövekedett haskörfogat (férfiakon >102cm, nőkön >88cm), éholmi vércukorszint > 5,5 mmol/L, magas vérnyomás 135/85 Hgmm-nél magasabb, vagy kezelt hipertenzió, emelkedett triglicerid szint >1,7mmol/L, vagy kezelés alatt áll, csökkent HDL- koleszterin szint <1,03 mmol/L.
  • A vizsgálat további elemeket is tartalmazott: kor, nem, testtömeg index, étrend, fizikai aktivitás, dohányzási szokások és alkoholfogyasztás.
  • A résztvevők kb. 35%-a számolt be napi rendszerességű üdítőfogyasztásról.
  • A metabolikus szindróma megjelenése 18,7 % és 22,4% volt a napi egynél kevesebb, illetve több üdítőt fogyasztók között.
  • Az üdítők kalória és koffeintartalma nem befolyásolta számottevően a vizsgálat eredményeit.
  • A napi egy vagy többszöri üdítőfogyasztás az egyszerinél kevesebbhez képest az elhízás rizikóját 31%-kal, a haskörfogat növekedés rizikóját 30%-kal, az éholmi vércukorszintet 25%-kal, a trigliceridszit emelkedésének rizikóját 25%-kal a HDL koleszterint szint csökkenésének rizikóját pedig 32%-kal növelte.

A fenti vizsgálat egyértelműen bizonyítja a mértéktelen üdítőfogyasztás káros hatásait. Ez nem is csoda, hisz ezek az italok igen nagymértékű savterhelést rónak a szervezetre akár szénsavasak, akár nem. A bennük található finomított cukor és édesítőszerek ugyanis savas bomlástermékekkel bombázzák a szervezetünket, nem is beszélve a további adalékanyagokról, színezékekről, tartósítószerekről.

A fenti kísérlet a metabolikus szindróma kritériumait vizsgálta, mely felelős a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a korai öregedésért és az életminőség romlásáért is. Emellett azonban érdemes megjegyezni, hogy a fenti hatás a csontritkulás mértékét is nagyban befolyásolja, hisz a felhalmozódott szerves savakat a szervezet a csontokban található ásványi anyagokkal próbálja semlegesíteni, kioldva azokat onnan.

Mit lenne érdemes fogyasztani?

Elsődlegesen a tiszta víz, vagy szénsavmentes ásványvizek fogyasztása lenne célszerű, sportolók számára pedig a bevizsgált izotóniás italok fogyasztását ajánlják a szakemberek!

You are here B L O G címlap Sportorvos Szénsavas üdítők és energiaitalok káros hatásai