Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Deák-Bárdos Mihály: „A negyedik olimpia már hab a tortán”

E-mail Nyomtatás

A diósgyőri birkózó semmit sem bánt meg, de a 2003-as vb-döntő elvesztését máig fájlalja.

Vezérszurkolóként hogy látja: mi lesz a DVTK futballcsapatával?
– Újoncként remek őszt produkáltunk, ám a jó eredmények ellenére korai volt Európa Ligát érő helyezésről álmodozni. Ettől persze még imádom a csapatot, s ha tehetem, vidékre is elkísérem. A diósgyőri stadionban pedig névre szóló helyem van: az A-szektor 8. sorának 13-as széke az enyém.

Nem sajnálja, hogy a birkózást választotta?
– Azt mondják, tankszerű csatár lehetett volna belőlem, de nem bánom, hogy a birkózószőnyeg mellett döntöttem.

S miért a kötöttfogást választotta?
– Az 1995-ös junior-vb-n még szabadfogásban lettem második. Ezután Komáromi Tibor szövetségi kapitány választás elé állított, s én az olimpiai bajnok Repka Attila tanácsát követtem. Visszatérve a futballra: az edzések előtt manapság is rendszeresen focizok, viszont ha futballistának állok, 37 évesen már aligha lennék aktív.

Mi a titka?
– Inkább szorgalmas voltam, mint tehetséges, ám a sok befektetett munka nem vész kárba. Nem vagyok sérülékeny, imádok birkózni, nekem nem nyűg, ha edzenem kell. Amúgy meg a sors útjai kifürkészhetetlenek: ha Athénban vagy Pekingben érmet nyerek, lehet, hogy már abbahagytam volna. London mindenesetre számomra hab lesz a tortán.

De miért éppen az olimpiai érem hiányzik a kollekcióból?
– Sydney-ben újoncként három Eb-érmessel sorsoltak össze a csoportban, ilyen pechet senkinek sem kívánok. Athénban aranyesélyesnek számítottam, ám az iráni Sajad Barzi ellen tettem egy rossz mozdulatot, ami végzetesnek bizonyult. Pekingben az akkori szabályok áldozata lettem. A Yannick Szczepaniak elleni meccsemen – akció híján – a sorsolás döntött a francia javára.

Van-e hiányérzete?
– Ha 10 éves koromban valaki azt mondja, hogy 11 világversenyen szerzek érmet s eljutok négy olimpiára, azt javaslom az illetőnek, vizsgáltassa ki magát. A vb-ezüstökből azért a 2003-ast szívesen becserélném aranyra. Créteil-ben Komáromi Tibor szerint is én nyertem az orosz Haszan Barojev elleni döntőt, de a sportdiplomáciánk nem volt elég erős... Amúgy több arannyal büszkélkedhetnék, ha 2001-ben nem viszik le a súlycsoport súlyhatárát 120 kilóra.

Tény, az Eb-t még 130 kilóban nyerte meg.
– ...s az edzéseken 137 kilósan dolgoztam, onnan fogyasztottam le 128-130 kilóra. Mostanság is ennyi az átlagos súlyom, s innen leadni a versenyekre 10 kilót nem éppen hálás feladat.

DVTK-drukkerként rendszeresen szerepelteti a bulvármédia is, a civil terveiről azonban keveset hallani.
– A TF-en sportszervezői, menedzseri végzettséget szereztem. Sportvezetőként szívesen bennmaradnék a hazai sportéletben.

Még az is lehet, hogy a Diósgyőr futballcsapatának stábjában bukkan fel?
– A végzettségem és a szakmai hitelességem megvan, ha megkeresnek, miért ne ülnék le tárgyalni. Bár az érzelmeket és a szakmát sosem jó egybemosni.

Árulja el: hogyhogy ennyi év után sincs „karfiolfüle”?
– Lazák az ízületeim, nem törékeny a porcom. A nagymamám féltett, hogy birkózóként majd nekem is összegyűrik a fülemet, de én csöppet sem bántam, mert férfiasnak gondoltam. A „karfiolfülről” mindenki tudja, hogy egy birkózóval áll szemben.

Névjegy: Deák-Bárdos Mihály

• Született: 1975. január 30., Miskolc
• Klubja: Diósgyőri BC
• Súlycsoportja: 120 kg (kötöttfogás)
• Legjobb eredményei: olimpiai 8. (2008), 5x vb-2. (1997, 2001, 2002, 2003, 2005), Eb-1. (2001), 2x Eb-2. (2002, 2003), 3x Eb-3. (2002, 2009, 2011), 13x magyar bajnok (2x szabadfogásban)

Forrás: metropol.hu

You are here B L O G címlap Riportok Deák-Bárdos Mihály: „A negyedik olimpia már hab a tortán”