Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Milliárdok folynak a sportba a TAO-pénzekből

E-mail Nyomtatás

A labdarúgásba négymilliárd, a további négy látványsportágba pedig egyenként több száz milliós tételek érkeztek be tavaly az első körben a társaságiadó-kedvezményből a szövetségi pályázatok eredményeként. Az érintett szövetségek mindegyike tervezi, hogy a következő határidőre újabb programmal áll elő.

A július 1-je és 2013. június 30. közötti időszakra április 1-jéig kell jelezni az igényeket. A kosárlabdázók és a kézilabdázók szövetsége az elsőhöz hasonló nagyságrendű pályázatra készül, a jégkorong-szövetség egyelőre csak annyit közölt, hogy még nincs döntés a tételeket illetően, és igaz ez a vízilabda és a labdarúgó-szövetségre is azzal a kiegészítéssel, hogy a lehetőségeket igyekeznek maximálisan kihasználni. Ezt a célt persze nyilván a többi érintett is szem előtt tartja, de a lehetőségeket meghatározza, hogy önrész is szükségeltetik a pályázati pénzek elnyeréséhez.

Az MKOSZ-hez csaknem 700 millió, az MKSZ-hez közel 500 millió, az MJSZ-hez megközelítőleg 400 millió, az MVLSZ-hez pedig majdnem 200 millió forint TAO-pénz jutott el tavaly.

Ennél jóval nagyobb összegek - összesítve milliárdos tételek - érkeztek-érkezhettek ugyanakkor az adott sportágak önállóan pályázó szereplőihez, a klubokhoz, egyesületekhez. Januárban Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak azt mondta, hogy 34 milliárd a jóváhagyott kérelmek nagyságrendje.

A MOB átcsoportosít

Az öt látványsport mellett a kibővült hatáskörrel rendelkező Magyar Olimpiai Bizottság is gazdálkodhat a társaságiadó-kedvezményből kapott pénzből. A MOB emellett szeretné az utánpótlásprogramokra szánt összegeket átcsoportosítani, hogy a többi sportág is plusz bevételekhez jusson. Molnár Zoltán MOB-főtitkár elmondta, hogy három feladatra igényeltek TAO-s pénzt.

"Az első az érintett területeken dolgozó szakemberek képzése és továbbképzése, a második a szintén ezen a területen dolgozók Gerevich-ösztöndíja, a harmadik pedig egy szerényebb összeg, a MOB-irodában a fenti területekkel foglalkozók számára" - mondta Molnár Zoltán, jelezve, hogy összesen évi 110 millió forintról van szó.

A főtitkár kiemelte: nagyon fontosnak tartják a szakemberek képzését, akiknek kétnapos, bennlakásos szemináriumot tartanak Tatán. "Ha már ekkora összeg lett rájuk bízva, legyen meg hozzá a szükséges tudásuk" - tette hozzá. A főtitkár hangsúlyozta, a MOB a saját utánpótlásprogramjaira, így a Héraklész-programra és a Sport XXI. programra szánt pénzt szeretné átcsoportosítani, hogy a nem TAO-s sportágak is plusz összegekhez juthassanak.

"Arra kértük a TAO-s sportágakat, hogy mivel ők jelentős bevételhez jutnak, ebből segítsék a MOB utánpótlásprogramjait is. Ily módon az első félévben mintegy 100 milliót, a következő félévben 200 milliót tervezünk átcsoportosítani a nem TAO-s sportágak javára" - mondta Molnár Zoltán.

Forrás: MTI

You are here B L O G címlap Híreink Milliárdok folynak a sportba a TAO-pénzekből