K-vitamin

Nyomtatás

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadion-nak neveznek.

 

Mihez szükséges?

Mennyi szükséges belőle?

Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel. Éppen ezért hosszan tartó, bélgyulladással járó betegég, vagy antibiotikus terápia következménye lehet K-vitamin hiány. Az újszülötteknél ezt a hatást a bélbaktériumok csekély száma okozza. Mindkét hiányállapot velejáró tünete a vérzékenység.

Miben található meg?

Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.

Napi szükséglet / adagolás

életkor szükséglet
(mikrogramm)

férfi
Félévesnél fiatalabb 5
7-12 hónap 10
1-3 év 15
4-6 év 20
7-10 év 30
11-14 év 45
15-18 év 65
19-30 év 70
31-60 év 65 80
60 év felett 65 80


szükséglet
(mikrogramm)

férfi
Várandósság 70 -
Szoptatás 70 -
Nehéz fizikai munka - 90
Stressz 80
Dohányzás 70 80
Alkohol fogyasztás 100
Menopauza 70 -
A hiány és többlet hatása

Hiányállapotok

K-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.

Túladagolás

Túladagolása jelenleg nem ismert.

Forrás: hazipatika.com/topics/vitaminabc