Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Mikrotápanyagok

Lecitin

E-mail Nyomtatás

Mi is az a lecitin?

A lecitin (már néven foszfatidilkolin) egy természetes, zsírszerű anyag, a foszfolipidek egyike, semleges és poláros lipidek természetes keveréke. A sejtfal fontos építőeleme, szükséges az emberi szervezet élő sejtjeinek optimális működéséhez, kiemelt szerepe van a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében, jelentős mennyiségben található a sejtmembránokban, az izmokban, az idegsejtekben és az agyban. A lecitin többek között segíti a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, és a zsírok feldolgozását is az epében. A kereskedelemben többféle kiszerelésben (folyadék, drazsé stb.) kapható, más anyagokkal kombinálva, illetve tiszta alkoholban feloldva.

Bővebben...

Likopin

E-mail Nyomtatás

Mi is az a likopin?

A likopin molekula 40 szénatomot és 56 hidrogénatomot tartalmaz, molekulájában a szénatomok hosszú láncba rendeződnek, aciklikusan, tehát nem ismétlődve. Az úgynevezett karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatású. A likopin sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul, a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó emelhető ki.

Bővebben...

Lutein

E-mail Nyomtatás

Mi is az a lutein?

A lutein a béta-karotinnal együtt a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Fő forrásai a spenót és más sötétzöld leveles zöldségek.

Bővebben...

Omega-zsírsavak

E-mail Nyomtatás

Mik is az omega zsírsavak?

Az omega zsírsavak közé az omega-3 (más néven ALA, alfa-linolénsav), az omega-6 (linolsav) és az omega-9 (oktadecénsav, olajsav) zsírsavakat soroljuk. Az első kettő közülük a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, a szervezetünk nem képes előállítani ezeket.

Bővebben...

Taurin

E-mail Nyomtatás

Mi is az a taurin?

A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van.

Bővebben...

2. oldal / 2

You are here B L O G címlap Étrendkiegészítés Mikrotápanyagok