Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Harangsúly - a soknevű eszköz

E-mail Nyomtatás

Ezt az eszközt rengeteg néven ismerhetjük: harangsúly (a formája miatt), golyó, girya, kettlebell, vin-bel, marcy harangsúly... csak, hogy a legismertebbeket említsem!

Ehhez hasonló sporteszközt, már az ókori görögök is használtak az olimpiákra való felkészülésben, de azok kőből készültek. Hasonló eszköz elterjedt a türk népek körében is, de a girya - mai legismertebb nevén: kettlebell - Oroszországból származik, és leginkább egy füles ágyúgolyóra hasonlít.

Elődjét az 1800-as években parasztok és mezőgazdasági munkások használták gabonamérésre, de mivel az ezzel dolgozók ereje és állóképessége feltűnően megnövekedett, az 1900-as évek elejétől célzottan, az erőnlét növelésre is elkezdték használni a a cári hadseregben. Később az orosz különleges egységek kezdték használni, és sokban köszönhetik acélos erejüket, halálos gyorsaságukat és kimeríthetetlen állóképességüket a kettlebell edzésnek.

Közel száz évvel ezelőtt már Amerikába is eljutott ez az eszköz, a legendás Arthur Saxon tette népszerűvé. Később az orosz majd szovjet súlyemelők, birkózók, judo vagy sambo versenyzők több generációja használta a kettlebellt.

Mi a sikerének titka?

Bárki profitálhat a kettlebell edzés előnyeiből, legyen az élsportoló vagy csak az egészségéért edző amatőr, nő vagy férfi. Nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik! Aki valaha próbálta már tudja, hogy az egyik legjobb eszköz és módszer az állóképesség és az erő növelésére. A kettlebell hatékonyságának egyik titka az alakjából adódik! Különleges tulajdonsága, hogy a súlyzórúddal ellentétben a kettlebell súlypontja nem a kézbe esik. Ballisztikus mozgásokat végzünk vele nagyrészt, így nincsenek az ízületek kitéve ütéseknek, hirtelen megterheléseknek. A másik hatalmas előnye a golyózásnak, hogy kifejezetten kötetlen, dinamikus mozgásforma! Sokkal több izmot késztet feszülésre, mozgásra, mint egy hagyományos súlyzós, vagy gépes edzés, és a mi olvasatunkban ez sokkal kedvezőbb birkózás szempontjából!

Erőállóképesség a topon!

A teljesítmény elérésének két oldala van. Az izmok minél keményebb megfeszítésében rejlik az erő, de ez önmagában még lassú erő. A másik oldal az izmok ellazításának képessége, ebből származik a gyorsaság és a rugalmasság. Szó sincs arról, hogy a kettő kizárná egymást, sőt! A kettlebell gyakorlatok természetüknél fogva gondoskodnak  arról,  hogy az erő és erő-állóképesség fejlesztése a kettő megfelelő arányára épüljön fel, így optimális hátteret biztosítanak a teljesítmény-fokozáshoz.

A maximális erő fejlesztése szempontjából, üresjáratot nem ismerve terheli az egész testet. Állandó dinamikus feszítettséget kell fenntartani mert a golyó folyamatosan "ki akar törni". Olyan, mintha folyamatosan birkóznánk valamivel...

... és mit mond az orvos?

A kettlebelles edzés annyira hasznos és egészséges, hogy gerincorvosok gerincbetegeknek szokták felírni "gyógytornaként", mivel a gerinc melletti hátizmokat, mély-hátizmokat fantasztikusan megerősíti, így levéve a terhet a gerincoszlopról.

Sőt! A kor előrehaladtával, amikor beszűkül a mozgástartomány, romlik a mozgáskoordináció és olyan problémák lépnek fel mint a csontritkulás, vagy izomvesztés, egy megfelelően összeállított és személyre szabott kettlebelles edzéssel ezek a folyamatok nagy mértékben lelassíthatóak, bizonyos esetekben akár vissza is fordíthatóak.

kettlebell

Illlusztrációként szolgáló képünkön egy mosolygós kisgyerek látható kettlebell golyókkal, aminek az az üzenete, hogy a kettlebell egy végtelenül egyszerű, teljes testet megmozgató, és átformáló erő-állóképesség fejlesztő eszköz. Azonban az egészségvédelemről itt sem szabad megfeledkezni!

Az alapelv itt is az, hogy mindenkit az életkori sajátosságoknak megfelelően lehet terhelni, tehát kimondható: a kettlebell nem gyerekeknek való!A gyerek szervezete, figyelme, fegyelme és koncentrációja nem elég fejlett ahhoz, hogy tartósan, hosszú időn keresztül szabályos gyakorlatokat végezzen!

Márpedig ennél az eszköznél - csakúgy mint a többi súlyt emelő sportnál! - a helytelen tartással végzett feladatok sérüléshez, tartósan pedig gerinc, izom, és ízületi problémákat okoznak, amely akár egy versenysportolói karrier végét is jelenthetik!

Tehát, itt is igaz, hogy a serdülő kor befejeztéig nem ajánlott a kettlebell súlyok emelgetése!

Mire kell figyelni?

 • Kezdők számára azt javaslom, hogy kizárólag képzett edző irányítása mellett kezdjen "golyózni"! A netről letöltött videókkal csak az alapok elsajátítása után - helyes tartás, golyó elindítása... - kezdjen foglalkozni!
 • Kezdőként nem árt ha olyan helyen edzel, ahol van tükör, így jobban tudod kontrollálni a mozgásodat!
 • Kettlebell gyakorlatok elkezdésekor a nők maximum 6 kg-os, a férfiak maximum 12 kg-os súlyt használjanak.
 • A golyózás először fogyaszt, szálkásít. Nem izomtömeget, hanem izomsűrűséget, erőt, és állóképességet növel, tehát ne várj tőle hatalmas lufi izmokat, azt egy másik sportág adja meg neked!
 • Táplálkozz egészségesen! Rizs, csirke, hal. Sok fehérje, hogy be tudjon épülni.
 • Lapos talpú cipőt válassz, mert különben nem tudsz terhelni a sarkadra.
 • Ha sérült vagy, soha ne eddz!

Végül...

 • A kettlebell kiválóan alkalmas rá, hogy az erőnléti edzés részévé váljon a birkózóknál!
 • Támogatja és elősegíti a felkészülést, nem lassít és nem leszel tőle merev!
 • A ballisztikus gyakorlatoknál a cél többek között a lehető legnagyobb gyorsulás, robbanékonyság elérése.
 • Az erőgyakorlatoknál mindig teljes mozgástartományban használjuk az izmainkat, nem "pumpáljuk", hanem dinamikusan eddzük őket.
You are here B L O G címlap Edzés Harangsúly - a soknevű eszköz