Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Veréb István súlyos sérülése

E-mail Nyomtatás

Európa-bajnokság 2012, Belgrád. 4. versenynap: női birkózás 63 és 72 kg, szabadfogás 84 kg.Veréb István 3:0, 1:0-ra vezetett az izraeli Kolesznyikov ellen, amikor kénytelen volt feladni a mérkőzést. Maróthy István szakmai alelnök tájékoztatása szerint a térdén szenvedett súlyos sérülést, és el is indultak vele Budapestre...

 

Godó Kitti a nyolcaddöntőben három menetben kikapott svéd ellenfelétől, majd - nagy fordulatok közepette - kiesett.

Remek napot zárt a magyar szabadfogás, mindkét súlycsoportban érem született. Hatos Gábor egyedül a kétszeres világbajnok, orosz Gyenyisz Cargussal szemben maradt alul, minimális különbséggel. A Ligeti Dániel döntőjét követő másodpercekről Gulyás István szakágvezető mondott érdekes dolgokat.
„Nagyon szép nap volt ez a mai, igaz, a vége egy kicsit jobban is alakulhatott volna – nyilatkozott Gulyás István. – A döntő tanulságos volt, főleg azért, mert Danihoz hasonlóan a töröknek sincs még olimpiai kvótája. A meccs első menete elment, aztán úgy tűnt, hogy a második is, de a török annyira elfáradt, hogy már szinte lépni sem bírt, hat másodperccel a vége előtt intették másodszor, s ha van még egy kis idő, akkor le is léptették volna. Mindent elmond az állapotáról, hogy oda sem bírt jönni kezet fogni a végén, valósággal le kellett húzni a szőnyegről. Daninak most persze kicsit keserű a szája íze, de hamar túlteszi majd magát. Nagyon komoly feladatok várnak még ránk idén, azon vagyunk, hogy a mostani meccsekből is tanuljunk.”

Annál rosszabb lett a magyar küldöttség hangulata a pénteki rajt első perceiben. Veréb István gyakorlatilag már megnyerte az izraeli Kolesznyikov elleni mérkőzését, hiszen 3:0, 1:0-ra vezetett, amikor megsérült.
A történteket így idézte fel a helyszínről Maróthy István, a szövetség szakmai alelnöke:
- Indítás közben letapadt a lába, és – nem tudok jobb szót rá – kicsavarodott a térde. Azonnal ellátták, rögzítőkötést kapott, és már haza is indultak vele.
A szőnyegen eközben Godó Kitti három menetben alulmaradt a svéd Franssonnal szemben.
- Kitti nagyon jól birkózott, remekül küzdött, csak hajszállal nyert ellene a svéd – kommentált Maróthy alelnök.

A 72 kilósok nyolcaddöntője bomba meglepetést hozott. A fiatal orosz Vorobjova valósággal legázolta, 6:0, 2:0-nál tusolta a súlycsoport emblematikus alakját, a bolgár Sztanka Zlatevát.
Kitti svéd legyőzője a folytatásban 3:2, 2:0-ra nyert az osztrák Gastl ellen. Úgyis mindegy – mondta volna az ember, mert majd jön Vorobjova… Csakhogy nem jött! Mert a meglepetésszerző oroszt a következő körben 0:1, 1:0, 1:0-ra legyőzte a 33 éves, ukrán Katerina Burmisztrova, aki 2001-ben már világbajnok volt. A svéd – ukrán elődöntőre ezek után csak a legbátrabbak mertek volna fogadni.
Három egypontos menetben végül Burmisztrova nyert, így Kitti kiesett.

A magyar versenyzők mérkőzései

Selejtező
Szf 84 kg: Szergej Kolesznyikov (izraeli) – Veréb István sérülés miatt feladta 0:3, 0:1-nél.

Nyolcaddöntő
N 72 kg: Anna Jenny Fransson (svéd) – Godó Kitti 1:0, 0:2, 1:0

A sorsolás

Női birkózás, 63 kg (20 induló)
Magyar szereplő nincs.

Női birkózás, 72 kg (20)

Godó Kitti (4-es sorszámmal) az Eb-bronzérmes, világbajnoki ötödik, svéd Fransson ellen, a nyolcaddöntőben kezd.

Kitti helye a sorsolási táblán:

1 – Marina Gastl (osztrák), 2008-tól három éven át lett ötödik a kontinensbajnokságon
2 – Lisa Hug (német), nincs jegyzett nemzetközi eredménye

3 – Anna Jenny Fransson (svéd)
4 – Godó Kitti

Értékes helyezés megszerzésére csak akkor van esély, ha a magyar versenyző győztesen jön ki a fenti négyesből. A szomszédosban indul ugyanis a sokszoros világ- és Európa-bajnok, bolgár Sztanka Zlateva. Az első mérkőzésén az orosz Natalja Vorobjovával találkozik, aki 2009-től három éven át lett junior Eb- és vb-győztes. És akkor ott van még a 33 éves, ukrán Katerina Burmisztrova, aki 2001-ben már világbajnok volt, azóta 2009-ben és 2011-ben Eb-t nyert.

Szabadfogás, 84 kg (27)

Veréb István (19) a selejtezőben kezd, az izraeli színeket viselő Szergej Kolesznyikov ellen. A 35 éves ellenfél 2008-ban ötödik volt az Eb-n.

István helye a sorsolási táblán:

16 – Ilja Hamikojev (azeri), a tavalyi junior-vébé 7. helyezettje újonc Belgrádban
17 – Serdar Böke (török), a 2010. évi Eb 7. helyezettje, idén második volt a hazai Yasar Dogu-emlékversenyen

18 – Szergej Kolesznyikov (izraeli)
19 – Veréb István

A magyar versenyzőnek győztesen kellene kijönnie ebből a négyesből, és a folytatás sem tűnik kilátástalannak. A következő ellenfél vagy a lengyel Maciej Balawender lesz (2010 vb-7., 2011 Eb-5.), vagy a fehérorosz Amarhadzsi Mahamedov (2009 vb-14.). Ezen az ágon szerepel a súlycsoport egyik, most kibontakozó, nagy egyénisége, a grúz Dato Marszagisvili, aki 2011-ben junior és felnőtt Eb-t nyert, a vébén pedig bronzérmes volt. A 2010-es világbajnokságon, amelyen nyolcadik lett, technikai tussal győzte le szombathelyi vetélytársát. A másik ágon birkózik az orosz, az örmény és az ukrán szerepelő, valamint a bolgár világbajnok, Ganev.

You are here B L O G címlap Versenyek - külföld Veréb István súlyos sérülése