Magyar Birkózás.hu

független közösség portál

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
birkózás_960x300_0
birkózás_960x300_4

Wöller Gergő bronzérmes, Dénes Mercédesz ötödik

E-mail Nyomtatás

Európa-bajnokság 2012, Belgrád. 1. versenynap: női birkózás 48 kg, szabadfogás 66 és 96 kg. Nagyszerűen rajtoltak a magyarok! Wöller Gergő sérüléssel küszködve is megszerezte pályafutásának harmadik Eb-bronzát. Az újonc Dénes Mercédesz minimális különbséggel vesztette el bronzmérkőzését, szintén fiatal, de nála négy évvel idősebb ellenféllel szemben. Fodor Tamás győzelemmel mutatkozott be Európának.

Kommunikációs szempontból ijesztően kezdődött a szerb rendezésű Eb. Az első három súlycsoport mérlegelése hétfőn 18 óra 30 perckor befejeződött, de a sorsolás csak tizenöt órával később került fel a verseny eredményközlő honlapjára.Egy órával a rajt után viszont a rendszer elkezdte ontani az eredményeket. Számunkra kellemeseket, hiszen mindhárom versenyzőnk győzelemmel jutott túl a nyolcaddöntőn.

A női mezőnyben Dénes Mercédesz három menetben verte finn ellenfelét. Következik az ukrán Baluska, aki 7:0-nál tusolta a szerb grapplingos hölgyet. A szabadfogás 66 kilósai között Wöller Gergő két menetben bizonyult jobbnak a román vetélytársnál. Készülhet a bolgár Bazan ellen, aki 7:0, 6:0-ra mosta le az olaszt. A 96 kg-ban Fodor Tamás három menetes győzelemmel debütált az örmény vetélytárs ellen, és most a fehérorosz Jankovszki ellen birkózhat, aki az első találkozóján 3+:3, 6:0-ra nyert a német vetélytárs ellen. (A volt és leendő ellenfelekről sok mindent megtudhat az A sorsolás című részben.) A három nagyszerű győzelmet három vereség követte a negyeddöntőben. Egyik sem volt csúfos, mi több, Wöller megnyerte az első menetet a bolgár Bazan ellen.

A három győztes természetesen elődöntőt birkózott, és közülük ketten is győztek! A női 48 kilóban az ukrán Baluska 6:0, 4:3-nál tusolta a német junior Eb-győztes Schellint, ami utólag is felértékeli Mercédesz szoros vereségét. Az érdi leány először a szerb grapplingos ellen birkózik a vigaszágon, majd a bronzért a némettel mérheti össze tudását.

A szabadfogás 66 kilójában a Wöllert legyőző, bolgár Bazan némi meglepetésre jutott döntőbe. Ellenfele, a grúz Tusisvili ugyanis két nagy vetélytársat legyőzve jutott az elődöntőbe: a fehérorosz Batirovot 3:1, 1:0-ra, majd az aranyra is esélyes ukrán Sztadnikot 6:3, 1:0-ra verte. De a két rangadótól alighanem elfáradt a 34 éves grúz, és a bolgár 1:0, 3:0-ra megverte. Gergő a vigaszágon először az olasz Campagna ellen birkózik (a meccs egyesélyes), és jöhet a bronzéremért a grúz.

Fodor Tamásnak nem maradt folytatás, mert fehérorosz legyőzőjét az elődöntőben nagyon elkalapálta (3:0, 6:0) az orosz Abduszalam Gagyiszov. A Vasas versenyzője mégis megérdemli az elismerést, mert újoncként bátor birkózással jelezte, hogy lehet rá számítani hosszútávon is.
A két vigaszági mérkőzésünk két győzelemmel zárult. Mercédesz gyorsan tusra váltotta tudáskülönbséget a szerb Jolicsics ellen. Wöller Gergő viszont a kötelezőt hozta az olasz ellenében, csak sajnos megroppant a térde, és délután ötkor még teljesen bizonytalan volt, hogy szőnyegre léphet-e az esti programban.

A bronzmérkőzésen Mercédesz ismét remekül küzdött, és minimális különbséggel maradt alul junior Európa-bajnok, német ellenfelével szemben, aki éppen ma már a 22. születésnapját ünnepli.
Wöller Gergő valóságos hőskölteményt varázsolt a belgrádi szőnyegre: a térdében maradt fájdalmat és kiváló ellenfelét is legyőzte, példát adva tudásról, akaratról, szívről. 2007 és 2008 után harmadszor lett bronzérmes a kontinensbajnokságon.

A magyar versenyzők mérkőzései

Nyolcaddöntő
N 48 kg: Dénes Mercédesz – Sarianna Savola (finn) 2:1, 0:1, 3:1
Szf 66 kg: Wöller Gergő – Yan Ceaban (román) 2+:2, 3:0
Szf 96 kg: Fodor Tamás – Andranik Galsztjan (örmény) 2:1, 0:1, 3:1

Negyeddöntő
N 48 kg: Ljudmila Baluska (ukrán) – Dénes Mercédesz 1:0, 1:0
Szf 66 kg: Leonid Bazan (bolgár) – Wöller Gergő 1:3, 4:0, 2:0
Szf 96 kg: Ivan Jankovszki (fehérorosz) – Fodor Tamás 3:0, 4:1

Vigaszág
N 48 kg: Dénes Mercédesz – Bojana Jolicsics (szerb) tus, 6:0-nál
Szf 66 kg: Wöller Gergő – Raimondo Campagna (olasz) 2:1, 4:3

Bronzmérkőzés
N 48 kg: Jaquelin Schellin (német) - Dénes Mercédesz 1:0, 1:0
Szf 66 kg: Wöller Gergő - Otar Tusisvili (grúz) 1:0, 0:1, 1:0

A sorsolás

Női birkózás, 48 kg (17 induló)

Kadet Eb-aranyérmesünk, Dénes Mercédesz a finn Sarianna Savola ellen debütál felnőtt-világversenyen. A 25 éves ellenfél 2008-ban Eb-bronzot nyert.
Mercédesz helye a sorsolási táblán:

9 – Ljudmila Baluska (ukrán), a korábbi junior világ- és Európa-bajnok 2009-ben vb-bronzérmes volt a felnőttek között
10 – Bojana Jolicsics (szerb). Eddig a grappling NoGi-szakágában tudott felmutatni jegyzett eredményeket

11 – Dénes Mercédesz
12 – Sarianna Savola (finn)

A folytatásban vagy a német Jaquelin Schellin, 2010 junior Európa-bajnoka, vagy pedig a lengyel Anna Lukasiak, a tavalyi felnőtt vb. 11. helyezettje lehet az ellenfél. A másik ágra került a legerősebb vetélytársak közül az azeri, az orosz és a román.

Szabadfogás 66 kg (21)

Wöller Gergő első ellenfele a román Yan Ceaban lesz, akit az előző évi Eb-n 1:0, 1+:1-re legyőzött. Ceabannak eddig két Eb- és vb-rajtja volt, az első tíz közé nem jutott be.
Gergő helye a sorsolási táblán:

9 – Wöller Gergő
10 – Yan Ceaban (román)

11 – Leonid Bazan (bolgár), 2011-ben Eb-2. és vb-5.
12-13  - Vladimir Gotosan (moldovai), 2009 Eb-14., illetve Raimondo Campagna (olasz), aki utoljára két éve szerepelt világversenyen, az Eb-n a 15., a vb-n a 29. helyen végzett

Az elődöntőben három, Gergőhöz hasonlóan rutinos, jó birkózó közül jöhet a legjobb: Otar Tusisvili, 34 éves grúz, olimpiai, vb- és Eb-bronzérmes, Albert Batirov, 30 éves fehérorosz, 2007 Európa-bajnoka, vagy a nap legrangosabb ellenfél-jelöltje, Andrij Sztadnik, 30 éves ukrán, 2006 világbajnoki bronzérmese, 2007 Európa-bajnoka. A másik ágra tette a sors az orosz, a török és az azeri ellenfelet.

Szabadfogás, 96 kg (20)

A nap másik magyar újonca, Fodor Tamás az örmény Andranik Galsztjan ellen lép szőnyegre először. Az ellenfél 2009-ben és 2010-ben junior Eb-szereplő volt, de egyik alkalommal sem jutott az első tíz közé. Az természetesen óvatosságra int, hogy Galsztjan a kiváló örmény iskolát képviseli, de Tamást segítheti a lelki felkészülésben, hogy elsőre mégsem valamelyik nagy bajnokot kapta meg.

Tamás helye a sorsolási táblán:

9 – Fodor Tamás
10 – Andranik Galsztjan (örmény)

11 – Kevin Schwäbe (német) 2011 Eb-9.
12 – Ivan Jankovszki (fehérorosz) 2011 Eb-7.

A folytatásban jöhet a Fradi bajnokcsapatának szlovák tagja, Jozef Jaloviar, a tavalyi világbajnokság 9. helyezettje, a bolgár Georgi Szredkov, aki az idei Dan Kolov-Nikola Petrov emlékversenyen második lett, valamint a legnehezebb ellenfélnek ígérkező ellenfél, az orosz Abduszalam Gagyiszov, aki 2009-ben vb-5. volt a 84 kg-ban, tavaly lépett egy súlycsoporttal feljebb, és megnyerte a hazai Jarigin-emlékversenyt.

Forrás: MBSZ

You are here B L O G címlap Versenyek - külföld Wöller Gergő bronzérmes, Dénes Mercédesz ötödik